Mensen met een smartphone (en dat zijn er vrij veel), hebben daar eigenlijk altijd een abonnement voor het mobiele internet bij afgesloten. Dat is een goede zet, want zodoende kunnen ze ook buitenshuis gebruik maken van het internet om vrienden, familie en kennissen te contacten. Bijvoorbeeld via apps als Whatsapp of Facebook.

Waar het vroeger nog zo was dat je bijvoorbeeld een Sim only internet onbeperkt kon afsluiten bij veel providers, zijn dat er nu nog slechts een paar. Men moet dus goed uitkijken met hoeveel data er verbruikt wordt. Met redelijk normaal gedrag valt het dataverbruik nog wel mee, maar als men veel filmpjes streamt kan het flink oplopen. Het is dus ook aan te raden om voldoende in te kopen op voorhand. Waarom? Simpel, vooraf inkopen is een heel stuk voordeliger dan achteraf bijbetalen. De gemiddelde Nederland verbruikt minder dan 500 MB per maand, maar dit is natuurlijk een gemiddelde. Sommige zullen daar ver boven zitten.

Kies voor een Sim Only Abonnement

Een Sim Only abonnement is eigenlijk altijd een goed idee, zeker als je de kosten laag wilt houden. Het nadeel ervan (als je het zo kunt noemen) is dat je er dus geen toestel bij krijgt, de prijs die je betaald is enkel bedoeld voor de belminuten en data die je bij de providers inkoopt. Dit ‘nadeel’ kan echter ook worden gezien als een voordeel. Wanneer je abonnement namelijk gekoppeld zit aan je telefoon, dan is er ook geen probleem als de telefoon kapot gaat. Nou ja, natuurlijk is een defecte telefoon nooit prettig. Maar je zit dan niet vast aan je oude abonnement (waar je nog maandelijks voor moet betalen), terwijl je telefoon inmiddels defect is.

kapotte telefoon

Hoe vervelend is het als je telefoon kapot gaat en je moet blijven betalen?

Als je momenteel nog een abonnement hebt waarbij je de telefoon hebt gekregen, of eigenlijk heb je daar gewoon voor betaald, maar laten we het daar nu even niet over hebben. Als dat abonnement afloopt, dan is in de meeste gevallen die telefoon gewoon voor jezelf. Je kunt er gewoon een sim only abonnement instoppen en dat zou moeten werken. Het zou kunnen dat het niet werkt, wanneer de provider een simlock heeft geïnstalleerd op de telefoon. Dat is een soort van een beveiliging waarmee de provider jou als het ware aan zich bindt. De telefoon accepteert in het geval van een simlock dus enkel simkaarten van die specifieke provider. Nu is het natuurlijk ook mogelijk om dit te verwijderen, maar dat brengt natuurlijk wel extra gedoe met zich mee. Een simlock komt overigens niet zo vaak voor bij een abonnement telefoon, vaker zie je dat bij een prepaid toestel.

Je eigen nummer behouden

Een misverstand dat nog wel eens ontstaat over sim only abonnement, is dat dit totaal andere abonnementen zijn dan de ‘reguliere’ abonnementen. Dat is niet waar. Een abonnement kan vaak ook bij alle grotere bekende providers worden afgesloten en is dus gewoon te vergelijken met ieder ander abonnement. Het groter verschil zit hem in het feit je er dus geen telefoon bij krijgt, wat de prijs flink lager maakt. Ook bij het oversluiten van het abonnement is het dus gewoon mogelijk om je eigen nummer te behouden, vaak wel tegen een kleine bijbetaling.